Blog - Kerítések, és ami mögöttük van

Kézi és gépi kovácsolás

Kézi és gépi kovácsolás

A kovácsolás az egyik legősibb mesterség, amelynek gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza. A vas megmunkálása rendkívüli jelentőséggel bír.

Nagyon komoly szerepet játszik a történelem alakulásában, hiszen a belőle készült különféle szerszámok, eszközök, fegyverek és használati tárgyak az élet minden területére kihatottak a gazdaságtól kezdve a művészeten át a hétköznapokig. A vas ma is az egyik legelemibb alapanyag, amely szerves részét képezi életünknek, így a kovácsolás mit sem vesztett fontosságából.

Kézi kovácsolás

A gépi kovácsolás elterjedése egészen a modern korig váratott magára, így a kovácsok évszázadokon – sőt évezredeken – át kézzel munkálták meg a vasat. A kézi kovácsolás a mai napig fennmaradt, hiszen az egyedi termékek készítésére ez a leghatékonyabb módszer. Többek között a patkoló- és díszműkovácsok munkájára napjainkban is bőven van igény, ennek ellenére sajnos egyre kevesebb az olyan klasszikus kovácsműhelyek száma, ahol kézzel készítenek használati tárgyakat.

A kézi kovácsolás a legalapvetőbb szerszámai az üllők, satuk, kalapácsok, vágók, lyukasztók, hajlítók, árkolók, fogók, fejezők, alátétek, gömbölyítők és egyéb eszközök. A képlékeny. lágyulási hőmérséklete fölé hevített vasat az üllőre helyezve alakítják, miközben a szerkezetét is finomítják. Az így készült termékekre igényes, sok esetben egyedi kivitelezés és rendkívül hosszú élettartam jellemző. Csillárok és állólámpák, újságtartók és, árnyékolók, fémbútorok, kapuk, korlátok, kerítések – csak néhány példa a kovácsmesterek munkájából.

Gépi kovácsolás

A technológia fejlődése természetesen a fémek alakításának módjára is kihatott, ami nagyobb, masszívabb, erősebb gépek használatában nyilvánul meg. A művelet alapelvei és folyamata nem változott, ám a korábbi alakítódarabok és hevítőeszközök helyett gépek végzik el a feladatot, amelyek a nagyobb méretű munkadarabokkal is elboldogulnak, így a hevítőberendezések és kovácsológépek már a megnövekedett vásárlóigényt is maradéktalanul kiszolgálják.