Blog - Kerítések, és ami mögöttük van

Kovácsoltvas tolókapu

Milyen típusú kovácsoltvas kaput válasszunk?

A kovácsoltvas kapuk töretlen népszerűsége elsősorban esztétikus megjelenésükben és időtállóságukban rejlik.

Divatirányzatok jönnek-mennek, a kovácsoltvas kapuk viszont továbbra is maradéktalanul kiszolgálják a mind szerteágazóbb igényeket – a klasszikus stílusú, gazdagon díszített kapuk mellett az utóbbi időben már a modern, minimalista változatok is egyre inkább teret hódítanak.

Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról sem, hogy az esztétikum mellett a praktikus szempontokat is érvényesítenünk kell az egyedi kivitelezésű kovácsoltvas kapuk tervezésekor. Ennek megfelelően otthonunk adottságaihoz mérten kell kiválasztanunk a kapu típusát is.
Az alábbiakban összefoglaljuk az egyes típusok alapvető tulajdonságait, ismertetjük előnyeiket és esetleges hátrányaikat, valamint azt is, hogy melyiket hová érdemes választani.

 

Kovácsoltvas kapu

 

Nyíló kapuk

A hagyományosan nyíló, egy- vagy kétszárnyas kapuk szerfelett stílusosak, kifejezetten grandiózus hatást keltenek – legyen szó klasszikus vagy modern változatról. Könnyen alakíthatóak az egyéni igényekhez, akár automatizálhatóak is. A kapuszárnyak biztonságos telepítéséhez viszont nagy teherbírású oszlopokra van szükség. Emellett a kinyitásához nagy felületet kell biztosítani, ezért abban az esetben ajánljuk, ha a kocsibejárón vagy az udvaron ehhez elegendő tér áll rendelkezésre.

Tolókapuk

A görgős-sínes tolókapuk praktikus kivitelüknek köszönhetően kis helyigényűek, kényelmes és gyors használatot biztosítanak. A nyitómechanizmus működtetéséhez használt sínpálya nemcsak stabil, de egyszersmind esztétikus megoldást jelent. A tolókapuk további előnye, hogy akár utólagosan is automatizálhatóak. Tekintve, hogy csak oldalirányban mozognak, jó választásnak bizonyulnak a kis előkerttel vagy keskeny kocsibeállóval rendelkező házak esetében is.

Úszókapuk

A tolókapukhoz hasonlóan az úszókapuk is oldalirányban nyílnak, görgők helyett azonban egy belső sínrendszerrel rendelkeznek. Az úszókapuk használata mellett szól, hogy nem érintkeznek közvetlenül a talajjal, így nincsenek kitéve sem a különféle szennyeződések, sem a szélsőséges időjárási körülmények (például a téli fagyok) káros hatásainak. Azzal ugyanakkor számolni kell, hogy a tolókapukhoz képest nagyobb helyet igényelnek.

További tanácsokra volna szükséged a megfelelő típus kiválasztásához? Szakképzett kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre – keress minket bizalommal!