Blog - Kerítések, és ami mögöttük van

Kovácsoltvas kapu kötőelemek

Hasznos ornamentumok – kovácsoltvas kapu kötőelemek

A kovácsoltvas kapukat nem véletlenül asszociáljuk a díszítettséggel. A míves kidolgozású rozetták, csúcsdíszek, S- és C-elemek rendszerint szerves részeit képezik a kovácsolással készített bejáratoknak.

Kovácsoltvas kerítés

Ezek az ornamentumok nemcsak egyedivé teszik kapunkat, hanem a szerkezetet összetartó kötőelemekként is szolgálnak, így jelentősen meghatározzák a végső produktumot. Az alábbiakban kiválasztásukhoz adunk néhány támpontot.

Ahány ház…

 

Azzal nyilván nem mondunk újat, hogy a kovácsoltvas kapuknak elsődlegesen otthonunk stílusához kell illeszkedniük. Egy minimalista, geometrikus formákra épülő ház előtt furcsán hatna egy gazdagon díszített, cirádás kapu, és ez fordítva is igaz. Így első körben a klasszikus vagy a modern stílus között kell választanunk.

A klasszikus stílusú kovácsoltvas kapuk esetében a díszítettség mértéke szinte végtelen skálán mozoghat. Ez a stílus nem köti meg a kezünket azt illetően, hogy mennyi díszítőelemet bír el a kapu úgy, hogy az még természetesnek, harmonikusnak hasson. A lekerekített vagy hegyes csúcsdíszek, a kapu rácsai közé illesztett figuratív vagy absztrakt tekervények alkalmazásának csak a képzeletünk szabhat határt. Az egyes díszítőelemeket hegesztéssel vagy pántolással kifejezetten esztétikusan lehet rögzíteni a kapu pálcáihoz.

Kétszárnyú kovácsoltvas kapu

Más a helyzet azonban, ha modern kaput tervezünk. Ilyenkor egyértelműen a „kevesebb több” elve érvényesül, így itt szinte teljes egészében mellőzzük az ornamentikát. A jobbára díszítetlen, egyenes vonalak uralta stílus persze nem zárja ki, hogy valamilyen frappáns megoldással megtörjük és egyedivé tegyük a monoton rácsmintázatot.

A megkerülhetetlen kötöttségek

A stílusbeli sajátságok mellett azért azzal számolnunk kell, hogy mind a kapu működésmódja – megkülönböztetünk nyíló, toló és úszó típusokat –, mind otthonunk helyspecifikus kötöttségei közrejátszhatnak a rácsmintázat kialakításban. Talán az egyetlen szabály, hogy a díszítőelemek alkalmazása nem mehet a funkcionalitás rovására. Ettől az eshetőségtől azonban aligha kell tartanunk.

Fejben már megvan az ideális kovácsoltvas kapu terve? Kérj tőlünk ajánlatot, és valósítsuk meg együtt!