Blog - Kerítések, és ami mögöttük van

Modern kapu

Optimális gondozás az élethosszig (és tovább) tartó kovácsoltvas kapuért

A kovácsoltvas kapuk, kerítések több évszázados, töretlen népszerűségének oka leginkább időtállóságukban rejlik.

Megfelelő körülmények között nem csupán egyetlen emberöltőig tartanak ki, hanem akár az utánunk következő sok-sok generációt is kiszolgálhatják. De hogy ez garantáltan így legyen, érdemes bizonyos időnként gondozni kovácsoltvas kapunkat, kerítésünket. Már egészen minimális időráfordítással is elérhetjük, hogy valóban kiállják az idő próbáját hosszabb távon is.

Az idő vasfoga

 

A kovácsoltvasból készült kapuk, kerítések, valamint a különböző fém korlátok az anyaguk természetéből adódóan masszív, strapabíró szerkezetek. Ennek ellenére vannak olyan tényezők, amelyek miatt az idő múltával az elhasználódás jeleit mutathatják. Különösen a kültéri kovácsoltvas felületeket fontos rendszeresen karbantartani, hiszen ezek a mindennapi használatbavétel mellett az időjárás viszontagságainak is ki vannak téve.

Kovácsoltvas tolókapu

A kovácsoltvas kapukra elsősorban a korrózió veszélye leselkedik. Ezért használják kivitelezéskor a horganyzás technológiáját, ami hosszú évtizedekre szóló védelmet nyújt a rozsdásodás ellen. A horganyzott felületre később bármikor lesz lehetőségünk festeni – persze nemcsak karbantartási, hanem akár esztétikai célok miatt is elszánhatjuk magunkat az újramázolásra. Ha ennek nekiállunk, előtte semmiképp se felejtsük el kapunkat a szennyeződésektől vagy az esetleges rozsdafoltoktól alaposan megtisztítani! Ezt követően érdemes először korróziógátló alapozót ecsettel felhordani a felületre, majd annak megszáradása után mázolhatjuk is a nekünk tetsző színű zománcfestékkel. Akár antikolással is feldobhatjuk kovácsoltvas kapunkat.

Védelem a kezdetektől

Megnyugtatásul azért leszögezzük, hogy a kiemelt szakértelemmel rendelkező cégek már a kovácsoltvas szerkezetek kivitelezésekor biztosítják a megfelelő védelmet, amit aztán csak meg kell erősíteni az alkalmankénti felületkezeléssel.

Ha tőlünk rendelsz egyedi kivitelű kovácsoltvas kaput, kérj hozzá tűzihorganyzott és szinterezett felülkezelést, amire 10 év garanciát vállalunk!