Blog - Kerítések, és ami mögöttük van

A kovácsoltvas korlát kialakítása

A kovácsoltvas korlát kialakítása: biztonság, praktikum, szépség

Mik azok az alapvető tényezők, amiket figyelembe kell vennünk a kovácsoltvas korlát megtervezésekor? Lehet-e a korlát egyszerre szép és funkcionális?

Az alábbiakban e kérdések mentén foglaljuk össze a korlátok korlátlan kialakíthatóságának lehetőségeit.

A kovácsoltvas korlát funkciói

Ha a lakóingatlanokban vagy köztereken elhelyezett korlátokra gondolunk, elsőre talán nem is tudatosul bennünk, hogy ezek nem csupán védelmet nyújtó, hasznos elemek, hanem egyúttal díszítő funkcióval is bírhatnak.

Pedig egy míves, klasszikus stílusú vagy akár egy modern, minimalista kovácsoltvas korlát meghatározó, stílust adó elemévé válik környezetének – legyen szó lépcső mellett futtatott vagy galériát, erkélyt, verandát szegélyező korlátról. Így ha új kovácsoltvas korlátot tervezünk, azt kell szem előtt tartanunk, hogy mindkét funkcióját – a hasznosságot és esztétikusságot – maradéktalanul betöltse.

Klasszikus kovácsoltvas korlát

A biztonság mindenekelőtt

Természetesen a korlátok elsődleges funkciója a biztonság megteremtése. Különösképpen a kisgyermekes családoknál vagy a házi kedvencet tartóknál fontos, hogy a lépcső- vagy erkélykorlát megfelelő védelmet nyújtson.

Éppen ezért a kovácsoltvas korlátok kialakításakor két olyan alaptulajdonság van, amelyek kulcsfontossággal bírnak a védelem szempontjából: a korlát magassága és rácssűrűsége. Az előbbin múlik, hogy a korlát ténylegesen megóvjon az esetleges veszélyhelyzetektől, illetve elősegítse a biztonságos közlekedést; utóbbin pedig, hogy kellő hatékonysággal szeparálja az általa körbehatárolt területet. Nyilvánvalóan nem lehet megkerülni tervezéskor a helyspecifikus kötöttségeket, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek a tulajdonságok rugalmasan alakíthatóak szinte bármilyen térben.

Kovácsoltvas terasz korlát

Praktikum és szépség

Tekintve, hogy a kovácsoltvas korlátokon a díszítőelemek is hasznosnak bizonyulnak – hiszen ezek is meghatározzák például a rácssűrűséget –, jóformán nem is tudjuk szétválasztani az esztétikumot a praktikumtól. Így amikor egyéni elképzelések alapján alakítunk ki kovácsoltvas korlátot, nem kell attól tartanunk, hogy a technikai követelmények a szépség rovására mennének.

Keress minket bátran egyedi igényeiddel, és tervezzük meg együtt az elképzeléseidnek leginkább megfelelő, egyszerre biztonságos és esztétikus korlátot!