Blog - Kerítések, és ami mögöttük van

Vintage korlát

Vintage stílus - amit a kopottas felszín rejt

A vintage stílus a ’20-as években indult hódító útjára. Sikere azóta is töretlen, sőt egyre inkább elmélyülő mind a divatban, mind a lakberendezés területén.

Egyik kedvelt irányzata az antikolás, melyet ma már nemcsak fa, hanem fém felületeken is alkalmazhatunk. Utóbbi a kovácsoltvas kapu tulajdonosoknak különösen jó hír, hiszen könnyedén átültethetik a múlt eleganciáját a mindennapokba a ma eszközeivel.

Az új jó, de a régi jobb

Jogosan várhatjuk kovácsoltvas kerítésünktől, hogy hosszú szolgálatot tegyen portánkon (hozzávetőlegesen 30-40 évet). Ha otthonunk rusztikus hatást kelt, ha szívesen ötvözünk régi évjáratú berendezéseket beltéren és kültéren egyaránt, akkor nem is kérdés: az antikolt kovácsoltvas lesz a jó választás az idilli környezet megteremtésére.

Azzal azonban mindenképpen számolnunk kell, hogy a beltéren és a kültéren alkalmazott kovácsoltvas kapuk, valamint korlátok más és más felületkezelést kívánnak: akár az antikolás mellett döntünk, akár nem. Mindkét esetben kiemelten fontos a korrózióvédelem, melyet a felület tűzihorganyzásával érhetünk el. Különösen javasolt ez a módszer akkor, ha a kovácsoltvas kapuk vagy korlátok durvább felületűek, és mángorló technikával (a széle csipkézett) készülnek.

 vintage kovácsoltvas kapu

A lehetőség ezer arca

Az antikoló felhordását kétféleképpen végezhetjük: festés-mázolással, illetve porszórással (szinterezéssel). Utóbbi gyorsabb és egyenletesebb eloszlást garantál. Kültéri használat esetén javasolt továbbá vízbázisú rézlakk felvitele is, mely az alrétegek színét és milyenségét nem befolyásolja. A matt hatást keltő paszták többféle árnyalatban beszerezhetők: a legkedveltebbek mégis az ezüstös és zöldes tónusok. Fő jellemzőjük, hogy erősen UV-állók, magas kopásállósággal rendelkeznek, így a lepattogzás veszélyével nem kell számolnunk.  

Általános probléma, hogy sokan úgy vélik, az antikolást otthoni körülmények között ők maguk is el tudják végezni. A szakértelem azonban itt is – ahogy az élet számos területén – elengedhetetlen, ha végeredményként részletgazdag és szép kovácsoltvas kaput szeretnénk látni.

vintage stílusú kapu és kerítés