Blog - Kerítések, és ami mögöttük van

Erős, mint a vas

Idei szeptemberi hír, hogy Németországban a régészek megtalálták az eddig ismert legrégebbi római lemezvértet, ráadásul egy darabban. A lelet az első századból származik, vagyis kétezer éves: az időszámításunk szerint 9-ben vívott teutoburgi csatában viselte egy római legionárius.

A vas története

A vas a leggyakoribb nehézfém a Földön, több ezer éve fontos szerepet játszik az emberiség történetében. Használatának széles körű elterjedésében jelentősen közrejátszott – és közrejátszik ma is –, hogy a vasérc, amiből a nyersvasat kinyerik, bolygónk minden vidékén megtalálható. Noha a legrégebbi régészeti leletek alapján már időszámításunk előtt körülbelül 4000 évvel ismert volt ez az anyag (ekkor még feltehetőleg a meteoritvasról volt szó), az őstörténeti vaskor „csak” időszámításunk előtt 1200 körül kezdődött.

A kovácsoltvas kerítések beépítését minden esetben alapos, az összes részletre kiterjedő tervezésnek kell megelőznie, hiszen csak ezáltal szavatolhatjuk, hogy a végső produktum mind a praktikus, mind pedig az esztétikai kívánalmaknak maradéktalanul eleget tesz majd. A tervezés/előkészítés folyamatának sarkalatos része, hogy a lábazat és a tartóelemek építéséhez szükséges kőműves feladatokat, valamint a kovácsoltvas elemek legyártását összehangoljuk. Ennek hiányában ugyanis könnyen ütközhetünk nem várt nehézségekbe a beépítéskor vagy – ritka esetekben – akár azt követően is.

Kis színes vasokos

A vas a természetben és az emberi szervezetben is megtalálható anyag, viszonylag lágy, jól nyújtható és alakítható, mágnesezhető, nagy sűrűségű, olvasztható, tartós, erős. A vas szinte minden előnyös tulajdonságához kötődik egy bölcs mondás. Mindez köszönhető elődeinknek, akik hosszú idők megfigyelése és tapasztalata alapján fogalmazták meg őket, kétség nem is férhet hozzájuk. A vasgyúró nagyon erős, és belül az is, akinek vasból vannak az idegei.

A kovácsolás az egyik legősibb mesterség, amelynek gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza. A vas megmunkálása rendkívüli jelentőséggel bír. Nagyon komoly szerepet játszik a történelem alakulásában, hiszen a belőle készült különféle szerszámok, eszközök, fegyverek és használati tárgyak az élet minden területére kihatottak a gazdaságtól kezdve a művészeten át a hétköznapokig. A vas ma is az egyik legelemibb alapanyag, amely szerves részét képezi életünknek, így a kovácsolás mit sem vesztett fontosságából.

Függőleges vs. vízszintes kerítés

A hosszú és kétségkívül meggyőző listát kezdjük mindjárt azzal, hogy a kovácsoltvasból készült kerítések, korlátok, kapuk, ablakrácsok vagy előtetők kis gondozással több generáció számára is életre szóló védelmet és élményt nyújtanak. Legyen modern vagy klasszikus stílusú, a mintát, a méretet és a színt is teljesen egyedi módon választhatjuk meg. Vagyis nem kell feltétlenül a komorabb, tekintélyt parancsoló feketében gondolkodnunk, mert antikolt zöld, arany, ezüst, bronz, türkiz vagy drapp színekkel is díszíthetjük a nekünk oly kedves házunk táját.

A kovácsoltvas kapuk, kerítések, korlátok az alapanyaguk természetéből adódóan rendkívül strapabíró, generációkat kiszolgáló termékeknek számítanak. A legtöbben éppen azért teszik le a voksukat a kovácsoltvas szerkezetek mellett, mert ezek nemcsak esztétikus, de egyben hosszú távon is tartós megoldást jelentenek. Ezzel együtt elengedhetetlenül fontos, hogy a használatbavétel előtt megfelelő felületkezelést kapjanak, hiszen ennek hiányában ki lennének téve a rozsdásodás veszélyének. De pontosan milyen eljárásokat alkalmaznak a hatékony védelem kialakításához? Az alábbiakban erre adunk választ.

Függőleges vs. vízszintes kerítés

A vas annak ellenére, hogy strapabíró, nedves környezetben korrodálódhat, mert a felületén lévő vízben különböző anyagok oldódnak, ennek hatásaként pedig a fém maga is oldódni kezd. Bizony adott paraméterek mellett és a megfelelő karbantartás hiányában a kovácsoltvas kerítések, kapuk, korlátok vagy ablakrácsok nagy bosszúságunkra rozsdásodhatnak kültéren.

 

Házunk egyik leghangsúlyosabb része a bejárati ajtó. Mégis mivel tehetnénk még teljesebbé és otthonosabbá ezt az aprócska teret, ha nem egy kényelmet adó előtetővel? A polikarbonát előtető teljes mértékben megfelel e célnak, hiszen amellett, hogy egyedivé teszi a házat, roppant hasznos is lehet. Bár talán első megítélésre azt gondolnánk, díszítő funkcióján kívül nem lát el mérvadó szerepet, ez koránt sincs így.

Függőleges vs. vízszintes kerítés

A kovácsoltvas kerítések, kapuk, korlátok sokrétű alkalmazhatóságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a magáningatlanoktól kezdve a társasházakon át egészen a nagyobb irodaházakig vagy középületekig bezárólag szinte bármilyen épített környezetben találkozhatunk velük.

 

A kovácsoltvas kapuk töretlen népszerűsége elsősorban esztétikus megjelenésükben és időtállóságukban rejlik. Divatirányzatok jönnek-mennek, a kovácsoltvas kapuk viszont továbbra is maradéktalanul kiszolgálják a mind szerteágazóbb igényeket – a klasszikus stílusú, gazdagon díszített kapuk mellett az utóbbi időben már a modern, minimalista változatok is egyre inkább teret hódítanak.

1. oldal / 3

A Kovácsoltvas.hu weboldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása és anonim statisztikai adatok gyűjtése céljából.