Blog - Kerítések, és ami mögöttük van

A kovácsoltvas kerítések beépítését minden esetben alapos, az összes részletre kiterjedő tervezésnek kell megelőznie, hiszen csak ezáltal szavatolhatjuk, hogy a végső produktum mind a praktikus, mind pedig az esztétikai kívánalmaknak maradéktalanul eleget tesz majd. A tervezés/előkészítés folyamatának sarkalatos része, hogy a lábazat és a tartóelemek építéséhez szükséges kőműves feladatokat, valamint a kovácsoltvas elemek legyártását összehangoljuk. Ennek hiányában ugyanis könnyen ütközhetünk nem várt nehézségekbe a beépítéskor vagy – ritka esetekben – akár azt követően is.

Milyen anyagokkal kombinálható a kovácsoltvas kapu, kerítés?

A kovácsoltvas kapukat nem véletlenül asszociáljuk a díszítettséggel. A míves kidolgozású rozetták, csúcsdíszek, S- és C-elemek rendszerint szerves részeit képezik a kovácsolással készített bejáratoknak. Ezek az ornamentumok nemcsak egyedivé teszik kapunkat, hanem a szerkezetet összetartó kötőelemekként is szolgálnak, így jelentősen meghatározzák a végső produktumot. Az alábbiakban kiválasztásukhoz adunk néhány támpontot.

A kovácsolás az egyik legősibb mesterség, amelynek gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza. A vas megmunkálása rendkívüli jelentőséggel bír. Nagyon komoly szerepet játszik a történelem alakulásában, hiszen a belőle készült különféle szerszámok, eszközök, fegyverek és használati tárgyak az élet minden területére kihatottak a gazdaságtól kezdve a művészeten át a hétköznapokig. A vas ma is az egyik legelemibb alapanyag, amely szerves részét képezi életünknek, így a kovácsolás mit sem vesztett fontosságából.

A kovácsoltvas kapuk, kerítések, korlátok az alapanyaguk természetéből adódóan rendkívül strapabíró, generációkat kiszolgáló termékeknek számítanak. A legtöbben éppen azért teszik le a voksukat a kovácsoltvas szerkezetek mellett, mert ezek nemcsak esztétikus, de egyben hosszú távon is tartós megoldást jelentenek. Ezzel együtt elengedhetetlenül fontos, hogy a használatbavétel előtt megfelelő felületkezelést kapjanak, hiszen ennek hiányában ki lennének téve a rozsdásodás veszélyének. De pontosan milyen eljárásokat alkalmaznak a hatékony védelem kialakításához? Az alábbiakban erre adunk választ.

Kovácsoltvas kapu: ahány porta, annyi kapu

A kovácsoltvas kapuk, kerítések több évszázados, töretlen népszerűségének oka leginkább időtállóságukban rejlik. Megfelelő körülmények között nem csupán egyetlen emberöltőig tartanak ki, hanem akár az utánunk következő sok-sok generációt is kiszolgálhatják. De hogy ez garantáltan így legyen, érdemes bizonyos időnként gondozni kovácsoltvas kapunkat, kerítésünket. Már egészen minimális időráfordítással is elérhetjük, hogy valóban kiállják az idő próbáját hosszabb távon is.

Házunk egyik leghangsúlyosabb része a bejárati ajtó. Mégis mivel tehetnénk még teljesebbé és otthonosabbá ezt az aprócska teret, ha nem egy kényelmet adó előtetővel? A polikarbonát előtető teljes mértékben megfelel e célnak, hiszen amellett, hogy egyedivé teszi a házat, roppant hasznos is lehet. Bár talán első megítélésre azt gondolnánk, díszítő funkcióján kívül nem lát el mérvadó szerepet, ez koránt sincs így.

Kovácsoltvas kapu: ahány porta, annyi kapu

Mióta világ a világ, az emberek mindig is szerették kifejezni az otthonukon keresztül a személyiségüket. Hiszen a ház nemcsak egy hely, ahol élünk, hanem egyben egy szimbólum is: ízlésünkről, világnézetünkről vagy éppen társadalmi helyzetünkről árulkodik. Mutasd meg a házad, és megmondom, ki vagy! Milyen virágok vannak a kertben? Tartasz-e valamilyen háziállatot? Régi vagy új stílusban épült az ingatlanod? A kapu pedig az egyik legfontosabb eleme az összképnek, hiszen vendégeink ezt pillantják meg először. De mit árul el rólunk egy szépen kivitelezett kovácsoltvas kapu?

A kovácsoltvas kapuk töretlen népszerűsége elsősorban esztétikus megjelenésükben és időtállóságukban rejlik. Divatirányzatok jönnek-mennek, a kovácsoltvas kapuk viszont továbbra is maradéktalanul kiszolgálják a mind szerteágazóbb igényeket – a klasszikus stílusú, gazdagon díszített kapuk mellett az utóbbi időben már a modern, minimalista változatok is egyre inkább teret hódítanak.

A kovácsoltvas korlát mindenhol jól mutat

Az csak természetes, hogy otthonod felújításakor, sőt már a kivitelezés során is egyedi stílusra törekszel. Ha a munka végeztével nemcsak a kis- és nagybútorok, valamint textíliák, hanem a legapróbb dekorációs elemek is a te ízlésedet tükrözik, akkor bátran kijelentheted, hogy jól dolgoztál. De mit tegyél abban az esetben, ha nem jutsz dűlőre a kovácsoltvas korlátra vonatkozóan? Tovább olvasva megtudhatod, melyik típus illene leginkább az általad gondosan megtervezett enteriőrhöz.

Milyen anyagokkal kombinálható a kovácsoltvas kapu, kerítés?

A kovácsoltvas kapuk évszázadok óta különleges, reprezentatív díszítőelemei a házaknak. Már a régi, főúri kastélyokat is ilyen kapuk vették körbe, de ilyenekkel jelölték a telekhatárt, és a díszudvarba is ezeken keresztül léphetett be a vendég. A kovácsoltvas kapuk és kerítések mindig egyet jelentettek az eleganciával és az ízléssel, mára pedig ez mit sem változott.

1. oldal / 2

A Kovácsoltvas.hu weboldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása és anonim statisztikai adatok gyűjtése céljából.